środa, 3 lipca 2013

Metropole

Koktajl z brandy, raczej wytrawny, choć nie tak bardzo jak Dry Martini. Powstał prawdopodobnie pod koniec XIX wieku jako firmowy koktajl hotelu Metropol w Nowym Jorku. Hotel znajdował się na terenie obecnego Times Square (choć samo Times Square jeszcze wtedy nie istniało), a było to wówczas miejsce często odwiedzane przez gangsterów, hazardzistów i tym podobne indywidua.

Jest to typowy koktajl sprzed czasów prohibicji. Typowy, czyli zawierający mocny alkohol jako bazę, a dodatkowo wodę, bittersy i cukier. Takim drinkiem jest też np. Manhattan, z którym często kojarzy się koktajl Metropole, bo przepisy są podobne. Czasem uważa się Metropole za wariację drinków Martini czy Martinez.

Początkowo Metropole zawierał brandy i wermut w równych częściach, jednak taki koktajl nie wydaje się dobrze zrównoważony smakowo. Dlatego obecnie najczęściej robi się go w proporcjach 2:1. Wyraźnie czuć smak brandy, z wermutem na drugim planie oraz goryczkę bittersów w tle.

Metropole

Metropole
50 ml (1 1/2 oz*) brandy
25 ml (3/4 oz) wytrawnego wermutu
1 dash pomarańczowego bittersa
2 dashes Peychaud's Bitters lub Creole Bitters
4 ml (1/8 oz) syropu cukrowego (proporcja 1:1)

Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem. Jak koktajl dobrze się schłodzi, a lód lekko rozpuści przecedzamy go do kieliszka koktajlowego. Można ozdobić go wisienką albo skórką cytryny lub pomarańczy.

Wiele zależy od tego, jakiego użyjemy brandy i wermutu. Brandy potrafi być bardziej lub mniej aromatyczne, w moim przypadku jest ono orzechowo-karmelowe, słodkie. Do tego dodałam wermut Martini, choć sugeruje się użycie wermutu francuskiego, np. Noilly Prat’s lub Lillet Blanc.

Odbiegając trochę od ścisłego przepisu, można nie dodawać syropu cukrowego, koktajl i tak będzie pyszny. Właściwie jak na mój gust to mniej słodki jest po prostu smaczniejszy.

*Podaję też proporcje w uncjach, bo podane ilości bittersów odnoszą się konkretnie do uncji, nie do mililitrów, których nie da się tak równo policzyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz