sobota, 15 czerwca 2013

Angostura Aromatic Bitters

Angostura Aromatic Bitters
Najbardziej popularny, najłatwiej dostępny bitters to właśnie zwykła, ziołowa Angostura. Recepturę wymyślił około 1820 roku niemiecki lekarz, Johann Gottlieb Benjamin Siegert. Był on naczelnym lekarzem wojskowym w mieście Angostura w Wenezueli podczas wojny przeciw Hiszpanii. Wykorzystując miejscowe rośliny stworzył specyfik mający pobudzać apetyt i leczyć rozstrój żołądka wśród żołnierzy.

Bitters ten szybko stał się popularny, nie tylko jako lekarstwo, ale także jako dodatek do koktajli, wzbogacający smak. Był dodawany do wody sodowej oraz do drinków z ginem: jeden z pierwszych koktajli z Angosturą to Pink Gin. W USA bardzo często dodawany jest do whiskey w koktajlach takich jak Old Fashioned czy Manhattan.

W 1875 roku produkcję Angostury przeniesiono do Trinidad i Tobago, gdzie produkuje się ją do dzisiaj i rozlewa do małych ciemnych buteleczek, oklejonych typową, zbyt wysoko sięgającą etykietą. Od 2007 roku dostępna jest też pomarańczowa wersja – Angostura orange. Jest to po prostu pomarańczowy bitters, również często wykorzystywany w koktajlach.

W smaku Angostura jest bardzo gorzka, z ciepłym przyprawowym aromatem, w którym wyróżnia się smak goździków. Nie wchodzi w jej skład kora drzewa angostura, jak może czasem sugerować nazwa, pochodząca w istocie od nazwy miasta.

Poza wspomnianymi wyżej koktajlami, Angosturę można dodawać do Toma Collinsa, do drinka Gin Old Fashioned, Rob Roy, Martinez, Caprice, można ją też dodać do zwykłego Dry Martini oraz do wielu innych koktajli.

Może się wydawać, że kilka kropli dodanych do zwykłego drinka to niedużo i można to pominąć, ale tak nie jest. Wyrazisty smak Angostury będzie wyczuwalny w tle i koktajl stanie się ciekawszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz