![]() |
Angostura Aromatic Bitters |
Najbardziej popularny, najłatwiej dostępny bitters to
właśnie zwykła, ziołowa Angostura. Recepturę wymyślił około 1820 roku niemiecki
lekarz, Johann Gottlieb Benjamin Siegert. Był on naczelnym lekarzem wojskowym w
mieście Angostura w Wenezueli podczas wojny przeciw Hiszpanii. Wykorzystując
miejscowe rośliny stworzył specyfik mający pobudzać apetyt i leczyć rozstrój żołądka
wśród żołnierzy.
Bitters ten szybko stał się popularny, nie tylko jako
lekarstwo, ale także jako dodatek do koktajli, wzbogacający smak. Był dodawany
do wody sodowej oraz do drinków z ginem: jeden z pierwszych koktajli z
Angosturą to Pink Gin. W USA bardzo często dodawany jest do whiskey w
koktajlach takich jak Old Fashioned czy Manhattan.
W 1875 roku produkcję Angostury przeniesiono do Trinidad
i Tobago, gdzie produkuje się ją do dzisiaj i rozlewa do małych ciemnych
buteleczek, oklejonych typową, zbyt wysoko sięgającą etykietą. Od 2007 roku dostępna jest też pomarańczowa wersja –
Angostura orange. Jest to po prostu pomarańczowy bitters, również często
wykorzystywany w koktajlach.
W smaku Angostura jest bardzo gorzka, z ciepłym
przyprawowym aromatem, w którym wyróżnia się smak goździków. Nie wchodzi w jej
skład kora drzewa angostura, jak może czasem sugerować nazwa, pochodząca w
istocie od nazwy miasta.
Poza wspomnianymi wyżej koktajlami, Angosturę można
dodawać do Toma Collinsa, do drinka Gin Old Fashioned, Rob
Roy, Martinez, Caprice, można ją też dodać do zwykłego Dry Martini oraz do
wielu innych koktajli.
Może się wydawać, że kilka kropli dodanych do zwykłego
drinka to niedużo i można to pominąć, ale tak nie jest. Wyrazisty smak
Angostury będzie wyczuwalny w tle i koktajl stanie się ciekawszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz