![]() |
Bombay Sapphire London Dry Gin |
Bombay Sapphire różni się
od innych ginów metodą wytwarzania. Tradycyjnie gin uzyskuje swój smak dzięki połączeniu
alkoholu bezpośrednio ze składnikami roślinnymi i jego destylację. W przypadku Bombay Sapphire parujący alkohol przechodzi przez wszystkie używane
do jego produkcji zioła i rośliny, umieszczone w miedzianym koszu. Dzięki temu
jego smak jest subtelniejszy.
Ten delikatny aromat czasem wydaje się przytłumiony przez
moc alkoholu. Dlatego też w moim
przypadku sprawdza się lepiej w koktajlach takich jak Tom Collins, smak staje
się wyrazistszy, wręcz lekko kwiatowy. W Dry Martini ten alkohol jest dla
mnie zbyt mocny, a aromat zbyt słaby.
Jeśli ktoś chce się uwolnić spod „tyranii jałowca”, Bombay Sapphire będzie dla niego odpowiedni; to gin o lekkim, zrównoważonym
smaku i ciepłym charakterze. Jeżeli w letnie popołudnie nie możemy się oprzeć
ginowi, to lekkość Bombay’a będzie świetnie pasować do sączonego w ciepły
wieczór Toma Collinsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz