Jeśli zastanowić się jakiego rodzaju alkoholem jest
Campari, to odpowiedź nie będzie łatwa. Nie jest likierem, bo jest gorzki i ma
mniejszą zawartość alkoholu. Nie jest wermutem, ani nalewką. Z założenia jest
aperitifem. Jego skład to alkohol, woda oraz wyciągi z ziół i owoców.
Oczywiście szczegółowa receptura pozostaje w tajemnicy.
Campari powstało w 1860 roku we Włoszech, w mieście
Novara. Jego skład opracował Gaspare Campari, który zajmował się przyrządzaniem
koktajli w turyńskim barze Bass.
Campari ma charakterystyczny, gorzki smak, intensywny
czerwony kolor i pachnie trochę grejpfrutem. Na etykiecie widnieje napis „Bitter”,
ale Campari nie jest typowym bittersem. Można je pić z lodem, można dodawać do
koktajli, ale nie jest ono tylko alkoholową przyprawą jak na przykład Angostura.
Są dwa sposoby, żeby nasycić się smakiem samego Campari: nalać do szklanki z lodem samo albo z wodą sodową. Nie jest to
bardzo mocny alkohol, więc można sączyć go dłużej. Idealny napój na lato.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz