czwartek, 20 czerwca 2013

Campari On The Rocks


Campari On The Rocks
Jeśli zastanowić się jakiego rodzaju alkoholem jest Campari, to odpowiedź nie będzie łatwa. Nie jest likierem, bo jest gorzki i ma mniejszą zawartość alkoholu. Nie jest wermutem, ani nalewką. Z założenia jest aperitifem. Jego skład to alkohol, woda oraz wyciągi z ziół i owoców. Oczywiście szczegółowa receptura pozostaje w tajemnicy.

Campari powstało w 1860 roku we Włoszech, w mieście Novara. Jego skład opracował Gaspare Campari, który zajmował się przyrządzaniem koktajli w turyńskim barze Bass.

Campari ma charakterystyczny, gorzki smak, intensywny czerwony kolor i pachnie trochę grejpfrutem. Na etykiecie widnieje napis „Bitter”, ale Campari nie jest typowym bittersem. Można je pić z lodem, można dodawać do koktajli, ale nie jest ono tylko alkoholową przyprawą jak na przykład Angostura.

Są dwa sposoby, żeby nasycić się smakiem samego Campari: nalać do szklanki z lodem samo albo z wodą sodową. Nie jest to bardzo mocny alkohol, więc można sączyć go dłużej. Idealny napój na lato.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz