środa, 26 czerwca 2013

Caprice

Kolejny pyszny koktajl z ginem. Bazuje on w zasadzie na przepisie na Dry Martini. Różnica polega na tym, że dla urozmaicenia czy dla fantazji dodano tu likier Benedictine. Może stąd jego nazwa - "caprice" oznacza kaprys, fantazję, zachciankę. W smaku czuć wszystkie składniki, a ponieważ każdy z alkoholi tu zawartych jest ziołowy, tworzą one ciekawy i bogaty smak. Jest to drink słodki, ale nie ulepek. Dobry na deser, ale w niezbyt upalny dzień.

Caprice

Caprice
45 ml ginu 
15 ml wytrawnego wermutu
15 ml likieru Benedictine
1 dash pomarańczowego bittersa

Wszystkie składniki wlewamy do szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem i mieszamy dość długo, aby całość dobrze schodzić i pozwolić, żeby lód się trochę rozpuścił. Następnie wlewamy gotowego drinka do kieliszka koktajlowego.

Koktajl ma piękny złoty kolor, wieloraki smak, działa kojąco i poprawia nastrój swoją żywą słodkością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz