Kolejny pyszny koktajl z ginem. Bazuje
on w zasadzie na przepisie na Dry Martini. Różnica polega na tym, że dla urozmaicenia czy dla fantazji dodano tu likier
Benedictine. Może stąd jego nazwa - "caprice" oznacza kaprys, fantazję, zachciankę. W smaku czuć wszystkie składniki, a ponieważ każdy z alkoholi tu
zawartych jest ziołowy, tworzą one ciekawy i bogaty smak. Jest to drink
słodki, ale nie ulepek. Dobry na deser, ale w niezbyt upalny dzień.
Caprice
Caprice |
15 ml wytrawnego wermutu
15 ml likieru Benedictine
1 dash pomarańczowego bittersa
Wszystkie składniki wlewamy do szklanicy barmańskiej
wypełnionej lodem i mieszamy dość długo, aby całość dobrze schodzić i pozwolić, żeby
lód się trochę rozpuścił. Następnie wlewamy gotowego drinka do kieliszka koktajlowego.
Koktajl ma piękny złoty kolor,
wieloraki smak, działa kojąco i poprawia nastrój swoją żywą słodkością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz