środa, 5 czerwca 2013

Negroni

Negroni to koktajl niezwykle prosty do zrobienia, w smaku słodko-gorzki, wyraźnie czuć w nim Campari i wermut.

Niezbyt często da się ustalić, jakie jest prawdziwe pochodzenie drinka, historii bywa wiele albo po prostu nie ma pewności, czy ta jedna jest zupełnie wiarygodna. Tak jest i w tym przypadku. Według najczęściej przywoływanej relacji Negroni powstało w 1919 roku we Włoszech. Hrabia Camillo Negroni zażyczył sobie koktajlu podobnego do jego ulubionego Americano (wermut, Campari i woda gazowana), ale o większej mocy. Barman podał mu właśnie Negroni. 

Negroni 

Negroni
30 ml ginu
30 ml Campari
30 ml czerwonego wermutu (np. Martini Rosso)

Negroni możemy zrobić na dwa sposoby: w kieliszku koktajlowym lub w szklance typu old-fahioned, czyli po prostu szklance niskiej. 

Kieliszek koktajlowy 

Nie ma w składzie niczego, co nadawałoby koktajlowi mętny wygląd, więc w celu zachowania tej klarowności, którą mają poszczególne składniki, nie mieszamy ich w shakerze, ale wlewamy do szklanicy barmańskiej (albo czegoś, co mogłoby tę funkcję spełniać, np. do dużej szklanki), wypełnionej lodem i mieszamy wszystko łyżką (najlepsze są te barmańskie, mają długie rączki, nie wpadają do szklanicy i wygodnie się je trzyma).

Koktajl ma być dobrze schłodzony, ale lód podczas mieszania powinien się też nieco rozpuścić, żeby wygładzić smak drinka. Tak więc należy go mieszać dłuższą chwilę. Nie można jednak z tym przesadzić, żeby koktajlu nie rozwodnić.  Jeśli nie jestem pewna, czy smak jest odpowiedni, po prostu próbuję.

Calość przelewamy do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy paseczkiem skórki pomarańczowej, którą najpierw lekko wyciskamy nad kieliszkiem, to doda nieco pomarańczowego aromatu. Tą samą skórką możemy przetrzeć brzeg kieliszka. Skórkę, najlepiej w formie spiralki, wrzucamy do kieliszka, możemy ją częściowo oprzeć o jego brzeg. 

Szklanka old-fahioned 

Szklankę napełniamy lodem, wlewamy wszystkie składniki, mieszamy, aby smaki się połączyły. Na koniec dekorujemy skórką pomarańczy w sposób, jaki opisałam wyżej.

Jest również wiele innych koktajli, zawierających słowo „Negroni”, są to różne jego wariacje, ale podany przepis jest podstawową  formułą, według której przygotowuje się klasyczne Negroni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz