wtorek, 18 czerwca 2013

Pegu Club

Koktajl ten wziął swoją nazwę od eleganckiego klubu Pegu Club, powstałego pod koniec lat 80. XIX wieku w Rangunie, w Birmie, która była wówczas angielską kolonią. Klub mieścił się w budynku w stylu wiktoriańskim i przeznaczony był dla brytyjskich oficerów i pracowników administracji. Samo „Pegu” to nazwa rzeki w południowej części Birmy. 

Koktajl Pegu Club powstał w latach 20. XX wieku i był popisowym drinkiem klubu, odpowiednim do gorącego klimatu ze względu na orzeźwiający, cytrusowy smak.

Pegu Club

Pegu Club
60 ml ginu
20 ml pomarańczowego Curacao (może być też Cointreau lub inny triple sec, byle nie niebieski)
15 ml soku z limonki
1 dash Angostury
1 dash pomarańczowego bittersa 

Ze względu na obecność soku z limonki można użyć tu shakera. Jednak soku nie jest dużo, więc faktycznie lepsze będzie wymieszanie wszystkich składników w szklanicy barmańskiej z lodem drink będzie wyglądał estetyczniej. Po odpowiednim schłodzeniu i lekkim rozpuszczeniu się lodu, przecedzamy koktajl do kieliszka koktajlowego i ozdabiamy spiralką ze skórki limonki.

Są również inne wersje tego drinka, np. gin w ilości 45 ml, a soku z limonki łyżeczka.

Koktajl naprawdę kwaskowy, rzeczywiście orzeźwiający. Wyraźnie czuć tu smak likieru i pomarańczowego bittersa. Jeśli ktoś lubi Daiquiri, to ten drink także powinien przypaść mu do gustu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz