sobota, 8 czerwca 2013

White Lady

Inna nazwa koktajlu White Lady to Delilah. Jest wiele przepisów na ten drink, kilka z nich pochodzi od tego samego człowieka, Harry’ego MacElhone’a. Początkowo w składzie nie było nawet ginu, ale ostatecznie w 1923 roku White Lady stał się tym, czym jest i dzisiaj. Przez pewien czas dodawało się tu białko jajka, ale pierwotne przepisy o tym nie wspominają.

White Lady to koktajl orzeźwiający, cytrusowy, niezbyt słodki. Wyraźnie czuć tu smak likieru pomarańczowego, kwaśność cytryny oraz gin. Niezmiennie kojarzy mi się ten drink z brytyjskim serialem „Pan wzywał, Milordzie?” i postacią starszej pani, ekscentrycznej indywidualistki, Lady Lavender, miłośniczki ginu - który nieraz pije w formie koktajlu White Lady - tłumaczącej poranne dolegliwości źle dopasowanymi lekami, na co nie wskazują jednak puste butelki po ginie, znajdowane przez służbę pod poduszką starszej pani. 

White Lady 

White Lady
40 ml ginu
20 ml Cointreau
20 ml soku z cytryny

Sok z cytryny (powinien być zawsze świeżo wyciśnięty) jest składnikiem z natury mętnym, więc możemy tu użyć shakera, który napełniamy lodem, wlewamy wszystkie składniki i wstrząsamy tak długo, aż koktajl będzie dobrze schłodzony, a shaker mocno oszroniony. Następnie przelewamy wszystko, oczywiście bez lodu, do kieliszka koktajlowego.

Są również inne przepisy na ten drink. International Bartenders Association podaje odmienne proporcje, z których koktajl wychodzi mniej kwaskowy, a bardziej słodki. 

White Lady (IBA) 

40 ml ginu 
30 ml triple sec (np. Cointreau) 
20 ml soku z cytryny 

Bez wątpienia jest to dobry koktajl na letni dzień, przypadnie też do gustu miłośnikom cytrusów. I z pewnością przyjemnie będzie go wysączyć podczas oglądania serialu „Pan wzywał, Milordzie?”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz